2011. augusztus 7., vasárnap

A zseni kutya

A kutyám egy találékony ezermester, mert mindenre megtalálja a megoldást, amire keresi, és nyughatatlanul arra törekszik, hogy elérje a célját.
Ebből kifolyólag rengeteg dologhoz ért, és néha még a szándék is megvan benne, hogy segítsen nekünk. Például imád kocsit mosni, azonnal neki is fogna a dolognak, amint adott jármű bejár az udvarunkra, de mivel alacsony, sajnos, általában csak a kerékig, és a felniig jut a kocsimosásban, mert a többit nem éri fel. Hobbija közé tartozik a kertészkedés, imád lyukakat ásni, megmutatva ezzel, hogy hova szeretné, ha ültetnénk neki valami növényt, amit aztán előszeretettel öntözne, napjában minimum 10-szer, hogy bebizonyítsa: ő tényleg törődik azzal, hogy a rá bízott fák és virágok nem szenvednek a szárazságtól még a legmelegebb nyári napokon sem.
A vakondoknak, egereknek és a denevéreknek sem hagyja, hogy bárminemű kárt tegyenek az udvar lakóiban, úgyhogy serényen elfogja őket, hogy megkérhesse, inkább vele játszanak, mint a védekezésre képtelen növényekkel. Sajnos, eddig egyetlen, nála kisebb játszótársa sem élvezte igazán a mókát, és mindegyik fejvesztve rohant el előle, és többet vissza sem tértek, a kutyus hiába is várta őket.
Ha elfárad, akkor felslattyog a lépcsőre, hogy a gazdi, mikor hazaérkezik tudja, hogy ő aztán igazán sokat dolgozott, míg a gazdi nem tartózkodott otthon. A papír- és egyéb szétrágott dolgok, mint a műanyag flakonok, a kartondobozok, vagy a hungarocell szétcincált cafatjai a fűben a nagy "füvédelmi" harcok eredményeiként színesítik a zöld gyepet. Az olyan napokon több pihenést igényel a kutyus, mert olyankor a gazdi testi épségét még az előtt védelemre szorulónak találta a gonosz papírfecnik támadásától, mielőtt az hazaérne.
A pakolás lételeme, illetve az udvaron levő rend megtartása, éppen ezért a játékok a kocsifeljáró közepére valóak, hogy a gazdi tisztában legyen vele, hol is közlekedik. Mikor egy játékszer sípolva sikít, hogy rájártak, a kutyus azonnal ott van, hogy kimentse az áldozatot a kocsi kerekei alól, és ha már arra jár, gyorsan le is mossa azt, mielőtt bejárna a garázsba, és elvágnák előle a lehetőséget, hogy megtudja, amit szeretne: hol járt a kocsi, hogy piszkos lett a kereke?

Hétvégente őrző-védő szolgálatot lát el, vagyis, ha a gazdi úgy dönt, hogy a kertben, vagy az udvaron kíván tevékenykedni, azonnal kíséretül szegődik, hátha a kerítésig félúton elrabolnák az embert a gonosz földönkívüliek, vagy egyéb "csúnya bácsik". Mert mi lesz a blökivel, ha elviszik valamelyik étel-beszállítóját? Ki adja majd neki a "fizetését" azért, hogy ennyi mindent csinál a háziak kedvéért, és azért, hogy azok ne unatkozzanak egy másodpercig sem?
Ha az ember valamit tart a kezében, azonnal orrdetektor bevetését tartja szükségesnek, hogy megnézze, adott dolog nem károsíthatja-e az ételadók valamelyikét, továbbá, ha a kézben tartott dolog ehető, azonnal kérni kell belőle, hogy előkóstolhassa, nehogy a gazdikkal valamiféle ételmérgezés végezzen.

A kutyám egy kis szabadulóművész, fő specialitása a lengőajtók kinyitása minden oldalról, illetve bármilyen ketrecből, zárkából való szökés, a legalacsonyabbtól a legmagasabb helyekig. Egy macska csendességével és egy leopárd gyorsaságával csap le az áldozatára, mindegy, az merre jár, akár a legelérhetetlenebbnek tűnő helyekre is behatol úgy, hogy az ember fülének az már hallhatatlan. Michael Scofield is tőle tanulta a szökés és az észrevétlen lopakodás művészetét, a szabadulóművészek pedig nagyon irigykednek rá amiatt, hogy milyen mesteri benne.

Van még egy specialitása, amivel viszont senki sem tud mit kezdeni: az alkudozási képesség. Ha a gazdi csúnyán néz, és már kezdené kinyitni a száját, hogy olyan szavak hagyják el, mint a "rossz voltál", akkor beveti barna szemeit, és elbűvölő nézését, amiért az ember azonnal eladja a szitokszavakat azért, hogy megsimogathassa. Ha ki akaródzik neki menni, azonnal közli igényét, amennyiben ez nem teljesül, az ember számolhat azzal, hogy:
A, a kutya váratlan helyekre aknákat telepít, amik nagyot szólnak, és sokszor házakat evakuálnak miatta az utóhatásként működésbe lépő biológiai szagtámadás miatt.
B, addig karattyol egész este, hogy az ember másnap reggel úgy ébred, mint egy papucs: csak mászni képes, karikás szemekkel, kialvatlanul.
Ha mind a két esetet mellőzni akarja, enged az alkunak: elviszi ki a kutyát, cserébe az nyugodt álmokkal, és garantált aknamentességgel adózik.

A kutyám tényleg ezermester, mint látható, sok mindenhez ért, beleszámítva a kocsimosást, a kertészkedést, az őrzést, a védést, a játszótársakra történő vadászatot - amit valamiért mindig megnyer. De valljuk be, neki a világ minden ideje nem lenne elég a gazdikkal, amit azzal bizonyít, hogy igyekszik mindig valami frappáns elfoglaltságot találni nekik. Mit lehet mit tenni? Egész nap azon gondolkozik, hogy vajon mi lenne az, amiért a gazdi garantáltan őt választja délután, mikor hazaér.

És hogy mit talál ki legközelebbre? A kutyák elképesztő fantáziájának tényleg semmi sem szabhat határt...

Nincsenek megjegyzések: